"Vroeger was alles beter"... Maar hoe zat dat dan in de wereld van het trouwen? Toen mocht je zeker zomaar overal trouwen? En de gemeente speelde zeker bijna geen rol bij het trouwen? Fout!! Het was in de sixties en seventies en zelfs ook nog wel in de eighties juist vanzelfsprekend dat je ging trouwen in de trouwzaal van het gemeentehuis of in het stadhuis.
Er waren ook wel gemeentes die al iets moderner met de officiële trouwlocaties omgingen. Die gemeentes hadden dan ook nog 1 of enkele externe officiële trouwlocaties waar je dan ook mocht trouwen. Meestal gemeentelijke gebouwen of een kerk en ook vaak culturele locaties. Maar dat was het dan ook wel.
In de 80's en 90's stapten de a.s. bruidsparen steeds vaker uit de bestaande sleur als men ging trouwen. De bruiloften werden vrijer qua opzet en zo ging die saaie sleur er steeds meer uit en kwam er meer vraag naar alternatieven voor de bestaande trouwlocaties.
Vaak zagen de gemeentes dat hun bruidsparen er regelmatig voor kozen om te gaan trouwen in een andere gemeente als die al wel mogelijkheden voor unieke trouwlocaties hadden. Zoals bijvoorbeeld trouwen op een landgoed of trouwen in een kasteel. En zo werden langzaam maar zeker steeds meer locaties aangewezen als officiële trouwlocatie van de gemeente. En dat liep natuurlijk als een trein. Logisch dus dat het daarna nog een stapje verder ging met de ontwikkeling van de trouwlocaties.
Toen de kalender steeds meer naar dat magische jaar 2000 ging veranderde er door alle ontwikkelingen en modernisering steeds meer in de wereld. En dus ook in de trouwbranche! De wensen van de bruidsparen veranderden drastisch en de bedrijven in de trouwbranche werden gedwongen om hier in mee te gaan, of om op den duur af te haken uiteraard.
De moderne en actieve aanbieders in de trouwbranche liepen (en lopen nog steeds) als trendsetters voorop. Dat was dus ook zo voor de trouwlocaties, omdat de vraag naar moderne en gevarieerde trouwlocaties met maatwerk snel groeide. En dan hebben we het over grote, moderne, alternatieve, klassieke en kleine trouwfeesten . Feesten op maat en met een persoonlijke touch werden de nieuwe trend in trouwen, ondanks de hogere kosten voor de trouwlocatie.
Alle gemeentes konden er dus niet meer onderuit om mee te gaan met de trend van de vrije trouwlocaties die geen enkele band met de gemeente hadden. En zo ontstond dan ook het fenomeen van de "trouwlocatie voor één dag". Bruidsparen kunnen zelf hun trouwlocatie uitzoeken en deze laten aanwijzen als hun eigen trouwlocatie voor 1 dag. Trouwen op een boot, trouwen op het strand of buiten trouwen, misschien zelfs in je eigen tuin... het werd ineens allemaal mogelijk.
Maar uiteraard moeten die vrije trouwlocaties voor 1 dag wel aan diverse voorwaarden voldoen op het gebied van veiligheid, hygiëne en beperken van overlast e.d. Zo moet iedere locatie beschikken over voldoende sanitair, goede hygiëne, parkeergelegenheid, kleedruimte voor de ambtenaar van de burgerlijke stand, goede zeden, etc.. Hiermee was een trend gezet door de gemeentes (??) maar in ieder geval ontstaan vanuit de druk van de bruidsparen van nu. Jullie voorgangers dus. Bedankt voorgangers!!