Bij een bruiloft gaat er een flinke voorbereiding aan vooraf. Gemiddeld zijn aanstaande bruidsparen daar zo’n jaar tot anderhalf jaar mee bezig. Waarschijnlijk hebben jullie ook al het een en ander geregeld voor jullie grote dag. Gelukkig maar dat we de Covid periode alweer enkele jaren achter ons hebben, maar toch hebben we daar van geleerd dat je altijd rekening moet houden met onverwachte situaties. Bij dergelijke serieuze situaties zullen er toch bepaalde onderdelen van de trouwdag aangepast moeten worden. Een “grote” bruiloft met alles erop en eraan is op zo'n moment nu eenmaal geen optie. Je kunt het trouwen dan cancelen of je past de trouwdag aan, aan de situatie. Een kleine trouwerij en bruiloftsfeest kan namelijk ook best sfeervol en intiem zijn.
Enkele jaren geleden kwamen we terecht in de Coronacrisis. Naast zo'n corona uitbraak kunnen er natuurlijk ook nog andere soortgelijke situaties ontstaan. We proberen dan met z’n allen grip op de situatie te krijgen, maar de besmettingscijfers waren te hoog voor versoepeling m.b.t. evenementen, trouwerijen e.d. Wij snappen heel goed dat dit voor alle bruidsparen op zo'n moment een enorme tegenvaller is. Maar voor een bruiloft tijdens de corona of andere periodes blijven er genoeg mogelijkheden over om er toch een onvergetelijke dag van te maken.
Jullie hebben deze trouwdatum met een reden gekozen. Misschien vanwege het geloof, een kinderwens of is er misschien al een kindje op komst. Een andere reden zou kunnen zijn dat jullie het door willen laten gaan omdat de gasten op leeftijd het anders niet meer mee kunnen maken. Er geldt in dergelijke situaties een gastenlijst van 30 personen, dus de gastenlijst zullen jullie dan ongetwijfeld moeten inkorten. Hieronder volgen een aantal tips hoe een bruiloft in een 1,5 meter samenleving kan zijn met 30 personen.
Bij een trouwceremonie in de coronaperiode die we dus eerdr al eens hebben meegemaakt, mogen maximaal 30 personen aanwezig zijn. Gasten op een bruiloft moeten altijd 1,5 meter afstand kunnen houden van elkaar.
Trouwen tijdens Covid-19 leverde ook wel bijzonder momenten op. Intiem en gezellig met een kleine groep. Een ding is zeker, ook in zo'n drastisch aangepaste periode kan jullie trouwdag een dag om nooit te vergeten worden. De gemeenten hebben in dergelijke situaties zelf de vrijheid voor handhaving en naleving van de gestelde maatregelen. Informeer vooraf bij jouw trouwlocatie en/of gemeente naar de mogelijkheden.
Trouwen in een 1,5 meter samenleving vergt wel wat enige uitdenktijd. Om officieel te kunnen trouwen, moet er in ieder geval een trouwambtenaar aanwezig zijn en minimaal 2 en maximaal 4 getuigen. Maar hoe doe je dit met de huidige maatregelen? Kies in ieder geval voor een trouwlocatie met veel ruimte. Verschillende huishoudens moeten namelijk 1,5 meter afstand kunnen houden. Iedereen krijgt zijn of haar eigen plek. Geef vooraf aan hoe ze het beste naar hun eigen plek kunnen lopen. Oké, het neemt misschien wat tijd in beslag, maar een mooie opstelling is wel zo leuk!
Voor de gasten die er helaas niet bij kunnen zijn omdat jullie de gastenlijst moesten inkorten, de gast wellicht binnen de risicogroep valt of de gast klachten heeft wat past bij Covid-19, kan jullie bruiloft volgen via een livestream. Zo kan hij of zij toch meegenieten van jullie plechtigheid. Wat misschien eerder allemaal zo normaal leek, kan nu alleen doorgaan met wat aanpassingen. En waar hebben we het dan over? Het lopen naar het altaar. Wanneer je dit alleen doet, hoeft er verder niets aangepast te worden. Maar als je met je vader of partner naar het altaar loopt, kan het zijn dat de loper dus iets breder gemaakt moet worden. Ook kun je vanaf de andere kant aan komen lopen.
Bij een “normaal” huwelijk wordt de trouwakte getekend bij de trouwambtenaar. In deze 1,5 meter samenleving, zal de trouwakte ergens anders getekend moeten worden. De trouwambtenaar kan door middel van een laserpennetje of post-its met de namen erop aangegeven waar het bruidspaar moet tekenen. Het bruidspaar zal met zijn of haar eigen zwarte pen een handtekening moeten gaan zetten. Leg dit vooraf klaar op de tekentafel.
Het uitwisselen van de trouwringen is gewoon mogelijk net als anders. Ook mag het bruidspaar elkaar kussen na het ja-woord. Maak hier dan ook een speciaal moment van. De trouwambtenaar geeft een seintje wanneer jullie elkaar mogen kussen. Gelukkig komen jullie uit 1 huishouden en hoeft hiervoor geen 1,5 meter afstand gehouden te worden, haha! Natuurlijk feliciteert de trouwambtenaar jullie met het huwelijk, wel op afstand maar met net zoveel liefde als voorheen.
Trouwen tijdens Covid-19 of andere onverwachte landelijke of mondiale situaties is mogelijk, maar hier en daar moet er dus wel wat aangepast worden. Gelukkig zijn de meeste Nederlanders nu gevaccineerd wat de kans op een dergelijke herhaling toch wel kleiner maakt. Maar er kunnen zich ook weer andere situaties voordoen. Maak je er niet druk om bij de voorbereiding op het trouwen, maar weet gewoon dat we het niet zelf in de hand hebben...